Άποψη των επισήμων και του ακροατηρίου στην αίθουσα τελετών του «Παρνασσού».

ΑΘΗΝΑ — Με επιτυχία έλαβε χώρα, την Τρίτη 16 Μαρτίου, στην πολυτελή αίθουσα τελετών του  Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» η Ημερίδα γιά την παρουσίαση του Τόμου «Τα Άπαντα επί Πανανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εθνικών Θεμάτων», παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, πολιτικών, καθηγητών Πανεπιστημίου, δημοσιογράφων και ευαρίθμου ακροατηρίου.  Η Εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο διάρκειας 15 λεπτών με θέμα «Στιγμιότυπα βίου Ιακώβου» από την εκπομπή «Ένα βιβλίο, ένα ταξίδι» της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης (TV100).  Ακολούθησαν ομιλίες των συνεπιμελητών της έκδοσης, υπό το συντονισμό του κ.Χριστόφορου Κοντάκη, προέδρου της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (ΑΕΑΘ).

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο καθηγητής και πρόεδρος του Ι.Ε.Θ.Π. κ. Αθανάσιος Αγγελόπουλος, γενικός συντονιστής της Ημερίδας και επιμελητής του Τόμου, που μίλησε γιά τις προσωπικές σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου με τους προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ακολούθως, ο καθηγητής της Α.Ε.Α.Θ. κ. Γρηγόρης Λιάντας αναφέρθηκε στην επιστολογραφία γιά το Μακεδονικό Ζήτημα (1992-93) και ο υποψήφιος διδάκτωρ Θεολογίας κ. Θωμάς Παπαστεργίου που μίλησε γιά τα αφορούντα το Βορειοηπειρωτικό και Γιουγκοσλαβικό ζήτημα στοιχεία της αλληλογραφίας. Ο αρθρογράφος και υποψ. διδάκτωρ κ. Νικόλαος Μόττας παρουσίασε το περιεχόμενο αναφορικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη μειονότητα Κων/πόλης, Ίμβρου και Τενέδου καθώς και γιά το Κυπριακό, ενώ από την πλευρά του ο υποψήφιος διδάκτωρ και Δ/ντής του Ιδρύματος κ. Δημήτριος Κουτρούλας έδωσε το στίγμα του μακαριστού Ιακώβου γιά τη Θράκη. Τέλος, ο καθηγητής κ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδης ανέπτυξε την έναντι των φυλετικών διακρίσεων στις Η.Π.Α. ενασχόληση του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου.

Ο πρόεδρος του Ι.Ε.Θ.Π. Αθανάσιος Αγγελόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Στη συνέχεια, πεντάλεπτες παρεμβάσεις γιά την προσωπικότητα του μακαριστού Ιακώβου έκαναν οι κ.κ. Τίτος Αθανασιάδης, Δ/ντής της εφημερίδας «Απογευματινή»Στέλιος Παπαθεμελής, τ.Υπουργός και Πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αναγέννησης» και Ιωάννης Μαρκαντώνης, καθηγητής και πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» του οποίου Eπίτιμο μέλος είχε ανακηρυχτεί ο Αρχιεπίσκοπος. Ο κ. Μαρκαντώνης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην άμεση ανταπόκριση και το ενδιαφέρον που επεδείκνυε ο Ιάκωβος σε πρωτοβουλίες που αφορούσαν τα εθνικά θέματα της Ελλάδας.  Επίσης, παρέμβαση έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο οποίος το Μάϊο του 2009 είχε αναλάβει τη διοργάνωση της Εκδήλωσης της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, ενώ η Ημερίδα έκλεισε με σύντομη ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ζακύνθου και Στροφάδων κ. Χρυσοστόμου.

Παραβρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Προγράμματος και Κέντρου «Οικουμενικός Ελληνισμός» κ. Σταύρος Πανουσόπουλος, ο τ. Δ/ντής του Μορφωτικού Ιδρύματος «Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου» κ. Δημήτριος Κατσίκης και μέλη του Δ.Σ. του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Της Εκδήλωσης ακολούθησε επίσημο δείπνο των συμμετεχόντων στην «Αθηναϊκή Λέσχη».