Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσώνος και στον Ιερό Ναό της Παναγίας στην Τσαριτσάνη Λαρίσης.

          Έτσι τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Βασιλείου, παρουσία των Αρχών του τόπου και πλήθους πιστών.

          Αμέσως μετά την περιφορά των Ιερών Εικόνων, τελέσθηκε το μνημόσυνο υπέρ αιωνίου μνήμης του Μεγάλου Διδασκάλου και Ευεργέτου, Γόνου Τσαριτσάνης, ιερέως Κωνσταντίνου Οικονόμου εξ’ Οικονόμων.

          Ευθύς αμέσως, επειδή φέτος γιορτάζονται τα εκατό χρόνια απελευθερώσεως της επαρχίας Ελασσώνος, της Μακεδονίας, της Ηπείρου και των Νήσων του Αιγαίου Πελάγους από τον οθωμανικό ζυγό (1912), το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού Θεσσαλονίκης, διά του Προέδρου του Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθανασίου Αγγελόπουλου, ετίμησε επικαίρως τον Σεβασμιώτατο με τα Διάσημα του Επιτίμου Μέλους του Ιδρύματος για την υποδειγματική και μηνυματική Ποιμαντορία του και εις μνήμη του προκατόχου του Νεοφύτου Ευαγγελίδη (1912), γιατί στον ίδιο ναό τέλεσε την πρώτη δοξολογία απελευθερώσεως, παρουσία του Διαδόχου Κωνσταντίνου και του νικηφόρα προελαύνοντος Ελληνικού Στρατού (6 Οκτ. 2012). Η έξαρση του γεγονότος αυτού σηματοδοτεί την έναρξη των σχετικών εκδηλώσεων του Ιδρύματος, σε συνεργασία με την Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, που θα κορυφωθούν στις 14 Οκτωβρίου με πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, ως Προκαθημένου και Προέδρου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιερωνύμου. Οι Εκδηλώσεις έχουν την γενική θεματική: «Εκκλησία-Μακεδονία-Ελλάδα. Τρεις ταυτόσημες αιώνιες Αρχές και οντότητες. Χρόνια εκατό απελευθερώσεως της Μακεδονίας από τον οθωμανικό ζυγό» και τελούν υπό την Αιγίδα του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Ανθίμου και την συνεργασία Μακεδονικών Μητροπόλεων.

          Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Βασίλειος, συνοδευόμενος από την αντιπροσωπεία του Ιδρύματος, επισκέφθηκε το ιστορικό Γυμνάσιο Τσαριτσάνης, δωρεά του Κωνσταντίνου Οικονόμου, και τα υποδειγματικά ανακαινισμένα μοναστήρια Παναγίας Ολυμπιωτίσσης, Θ. Αναλήψεως και Αγίας Τριάδας Σπαρμού, Φάρους του πνεύματος και της επιστήμης.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image