• Σε Διεθνές Συνέδριο στο Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μπιαλύστοκ της Πολωνίας, 26 Μαΐου ε.έ.
  • Υπό την Αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Βαρσοβίας, Προκαθημένου της Εκκλησίας της Πολωνίας, ως Προέδρου του Τμήματος, κ.κ. Σάββα

Ανακοινώσεις, ενώπιον πυκνού ακροατηρίου και εκπροσώπων των Τοπικών Πολιτικών και Εκκλησιαστικών Αρχών, έκαμαν ο Μακαριώτατος κ.κ. Σάββας και Καθηγητές λαϊκοί και κληρικοί των Πανεπιστημίων Βαρσοβίας και Μπιαλύστοκ. Εκ μέρους της Ελληνορθόδοξης Θεολογίας προσκλήθηκαν και εισηγήθηκαν για το θέμα οι: Αθανάσιος Αγγελόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Ιδρύματος Εθνικού & Θρησκευτικού Προβληματισμού Θεσσαλονίκης (Ι.Ε.Θ.Π.) και ο Γρηγόριος Λιάντας, Δρ. Θεολογίας, Επ. Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, Αντιπρόεδρος Ι.Ε.Θ.Π.

Ο Μακαριώτατος Σάββας επισήμανε επιλέξει: «η Ευρώπη βασίζεται στα χριστιανικά θεμέλια και στην εθνική πολυπολιτισμικότητα» ˙ «οι χριστιανικές ρίζες έκαμαν την Ευρώπη πολιτισμένη και πνευματική ήπειρο» ˙ «είναι μεγάλο κρίμα που η σημερινή Ευρώπη λησμονεί αυτή την αλήθεια και υπόκειται στην επιρροή όμοια με εκείνη της εποχής του πύργου της Βαβέλ και αυτό συμβάλλει στην στρέβλωση του πιο πολύτιμου δώρου που κατέχει».

Ο κ. Αγγελόπουλος μίλησε με θέμα: «Η παγκοσμιοποίηση στην διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας και η στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Ζήτημα», ο δε κ. Λιάντας με θέμα: «Η δημοκρατία κατά την έννοιαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας». Οι Ανακοινώσεις προκάλεσαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις για την κατάσταση στην Ελλάδα και σ’ άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης, σε σχέση με τις κοινωνικές και πνευματικές επιπτώσεις της οικονομικής παγκοσμιοποίησης. Ο Μακαριώτατος, κατ’ εντολή του Συνεδρίου, θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενημερώσεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, στέλνοντας τα Πρακτικά του Συνεδρίου και εισηγούμενος τις δικές του σκέψεις και προτάσεις επί του ζητήματος, κατά την τάξη.

Με την ευκαιρία, ο Μακαριώτατος δεξιώθηκε εγκάρδια την Ελληνική Αποστολή στα Δώματα της Αρχιεπισκοπής και της Ι. Συνόδου στην Βαρσοβία και την οδήγησε ο Ίδιος στα Ιερά Προσκυνήματα-Προπύργια της Ορθοδοξίας στην Πολωνία, στην Γκραμπάρκα, στο Σουπράσλ, στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης στο Σάκι, όπου η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Δημητρίου, του 18ου αι., που μετανάστευσε με περιπετειώδη  τρόπο από την Ανατολή στην Δύση, εδώ στην Πολωνία. Την Κυριακή ο Μακαριώτατος προέστη Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ν. Ιωάννου του Βαπτιστού στο Χαϊνούβκα και έθεσε τον θεμέλιο λίθο ενός νέου ναού στη μνήμη των Νεομαρτύρων Ορθοδόξων Χριστιανών Πολωνών του Χολμς και Ποντλάσκι, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι η περίοδος μεγάλου φανατισμού του Ρωμαιοκαθολικισμού επιτόπου εναντίον της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας. Εν τω μεταξύ έγιναν επισκέψεις σε περικαλλείς ναούς στο Μπιαλύστοκ (Ι.Ν.Αγ.Πνεύματος, με μοναδικό καμπαναριό-κόσμημα,73 μ., και Μικρά Αγία Σοφία) και στην Χαϊνούβκα (Ι.Ν.Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Ι.Ν.Ιωάννου του Βαπτιστού), ωραιότατα έργα όχι μόνο της λατρείας αλλά και της τέχνης. Με την ευκαιρία να πληροφορήσουμε τους διαδικτυακούς αναγνώστες ότι ο πληθυσμός της Πολωνίας είναι 37 εκατομμ., τα οποία θρησκευτικά κατανέμονται ως εξής: Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία 97%, Ορθόδοξη Εκκλησία 2%, Ευαγγελικοί, Ουνίτες, Εβραίοι και λοιποί 1%. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας σήμερα, με τις πρωτοβουλίες του Μακαριωτάτου, βρίσκεται σε περίοδο μεγάλης καρποφορίας, με επίκεντρο τον οικοδομικό οργασμό ναών στις πόλεις και στα χωριά. Οι κληρικοί της Εκκλησίας αυτής είναι στην πλειοψηφία τους νέοι και μορφωμένοι. Αισθητή, επίσης, είναι η παρουσία νεολαίας στις ακολουθίες των εκκλησιών και σ’ άλλες πνευματικές εκδηλώσεις. Ο Μακαριώτατος είναι φίλος και λάτρης της Ελλάδος στα εκκλησιαστικά και επιστημονικά θέματα. Ένεκα τούτων τιμήθηκε με τον τίτλο του Επιτίμου Διδάκτορος το 2002 από το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Image

Υποδοχή της ελληνικής αντιπροσωπίας στην Αίθουσα της Ι. Συνόδου στην Αρχιεπισκοπή Βαρσοβίας

Image

Η έναρξη του Συνεδρίου στο Μπιαλύστοκ έγινε από τον Μακαριώτατο κ. Σάββα

Image

Μέρος του ακροατηρίου του Συνεδρίου

Image

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Καθηγητού Πανεπιστημίου & Προέδρου του Ι.Ε.Θ.Π. Αθ. Αγγελοπούλου στο Συνέδριο

Image

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Επ. Καθηγητού της Α.Ε.Α.Θ. & Αντιπροέδρου του Ι.Ε.Θ.Π. Γρ. Λιάντα στο Συνέδριο

Image

Η έδρα του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μπιαλύστοκ, όπου πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο

Image

Ο Ι.Ν.Ιωάννου του Βαπτιστού στην Χαϊνούβκα

Image

Εν αναμονή του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας. Στην είσοδο διακρίνει κανείς το «Εις πολλά έτη Δέσποτα».

Image

Στην Κυριακάτικη Θ. Λειτουργία στον Ι.Ν.Ιωάννου του Βαπτιστού στην Χαϊνούβκα προέστη ο Μακαριώτατος

Image

Χαιρετισμός του Προέδρου του Ι.Ε.Θ.Π.

Image

Image

Μοναδικό σε ομορφιά το ψηφιδωτό τέμπλο του ναού

Image

Image

Στιγμιότυπο από την υποδοχή του Μακαριωτάτου στον χώρο της θεμελίωσης του ναού

Image

Κατά την τελετή της θεμελίωσης του Ι.Ν. των Νεομαρτύρων Ορθοδόξων Πολωνών μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Image

Image

Image

Image

Image

Ο Ι.Ν. Αγίας Τριάδος στην Χαϊνούβκα

Image

Το εσωτερικό του ναού

Image

Ο Ι.Ν. Αγίας Σοφίας στο Μπιαλύστοκ

Image

Το εσωτερικό του ναού

Image

Η είσοδος της Ι. Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σουπράσλ

Image

Το Καθολικό της Ι. Μονής του Σουπράσλ, το οποίο είχε ολοκληρωτικά καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Image

Το υπό κατασκευή ακόμα εσωτερικό του Καθολικού

Image

Η ελληνική αντιπροσωπία με τον Ηγούμενο της Ι. Μονής Αρχιμ. Ανδρέα

Image

Ο Ι.Ν. Αγίου Πνεύματος στο Μπιαλύστοκ με καμπαναριό 73 μ.

Image

Το εσωτερικό του ναού

Image

Ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου της ομώνυμης Μονής στο Σάκι

Image

Το εσωτερικό του ναού, όπου και η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Δημητρίου (δεξιά)

Image

Ο Μακαριώτατος Σάββας με τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Τιμόθεο, την ελληνική αντιπροσωπία και την αδελφότητα

Image

Το Καθολικό της Ι. Μονής Μάρθας & Μαρίας στην Γκραμπάρκα

Image

Το εσωτερικό του ναού

Image

Χιλιάδες οι σταυροί-τάματα που μεταφέρουν οι πιστοί στην Μονή. Μεταξύ των σταυρών διακρίνονται αυτοί από τις επισκέψεις Πατριαρχών και Προκαθημένων, όπως του Οικουμενικού Πατριάρχου ΚΠόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου (2010), του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ (2009), του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου (2003) και του Σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ. Παντελεήμονος (2005).

Image

Ο Ι.Ν. Μαρίας Μαγδαληνής στο Σλόχυ Αννοπόλσκιε

Image

Ο Καθεδρικός Ναός Αγίου Νικολάου στο Μπιαλύστοκ

Image

Ο Τσαρικός-Αυτοκρατορικός Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στην Μπιαλοβέζα

Image

Το εσωτερικό του ναού

Image

Ο Καθεδρικός Ι.Ν. Μαρίας Μαγδαληνής στην Βαρσοβία

Image

Ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στην Χαϊνούβκα

Image

Το εσωτερικό του ναού

Image

Από την επίσκεψη στα σύνορα της Πολωνίας με την Λευκορωσία

Image

Η κεντρική πλατεία της Παλιάς Πόλης της Βαρσοβίας

Image

Βαρσοβία. Το Βασιλικό Ανάκτορο στην Παλιά Πόλη.

Image

Βαρσοβία. Τμήμα των τειχών της Παλιάς Πόλης.

Image

Βαρσοβία. Ο ποταμός Βιστούλας διασχίζει την πόλη, όντας ο μεγαλύτερος ποταμός που εκβάλει στην Βαλτική με μήκος 1.047 χιλίομετρα.