Με την συμμετοχή πλήθους προσκυνητών, Ελλήνων και Αλλοδαπών, κυρίως Ρώσων, γιόρτασε το Πρωτάτο την εφέστια θαυματουργική εικόνα «Άξιον Εστί». Προΐστατο των εκδηλώσεων (ολονυκτίου αγρυπνίας και Θ. Λειτουργίας) ο Πρωτεπιστάτης της Ι. Κοινότητος ο λόγιος μοναχός Μάξιμος ο Ιβηρίτης. Την θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικόλαος. Προσκεκλημένη στις εκδηλώσεις ήταν πολυμελής αντιπροσωπία του Ι.Ε.Θ.Π.

            Με την ευκαιρία, η επιστημονική αντιπροσωπία του Ι.Ε.Θ.Π. είχε συνεργασία με τον Πρωτεπιστάτη για την Κωνσταντίνεια Παράδοση στο Άγιον Όρος, μετέβη στον Μυλοπόταμο (Ιερό Κάθισμα Αγίου Ευσταθίου), όπου διοργάνωσε φιλολογικό και εκκλησιαστικό μνημόσυνο εις μνήμη του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄, του Μεγαλοπρεπούς, κατοίκου του Καθίσματος στα χρόνια της εξορίας του (1895-1900). Προσκύνησε την Παναγία-Φοβερά Προστασία στο Κουτλουμούσι και την Παναγία-Πορταΐτισσα στην Ιβήρων και κατέληξε στην Ι. Μονή Βατοπεδίου, όπου μετέσχε των Ι. Ακολουθιών, προσκύνησε τα ιερά λείψανα και είχε συνάντηση με τον Ηγούμενο Γέροντα Εφραίμ. 

            Επισημάνσεις: Εντύπωση ωραία προξένησε η υποδειγματική τάξη, η ευταξία καθ’ όλο το 12ωρο της Αγρυπνίας. Η οιονοί, εξ άλλου, περίπτυξη της θ. Εικόνος από άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας της Πατρίδος μας, εις επάνοδο παλαιάς παραδόσεως, με τα όπλα τα ιερά παρά πόδα, κατά την Θ. Λειτουργία, προσέδωκε ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού η Παναγία μας είναι και λειτουργεί ως «Υπέρμαχος Στρατηγός». Αρκεί να καθίσταται η αλήθεια αυτή συνολική συνείδηση, ιδίως στις κρίσιμες σημερινές ημέρες παντοειδούς πνευματικής, οικονομικής και ηθικής κρίσεως. Η Θεοτόκος δύναται να φέρει «εἰς νῖκος τήν κρίσιν» (Ματθ. 12,20), ως «Υπέρμαχος Στρατηγός».

 

 

Image   Με τον Πρωτεπιστάτη Μάξιμο Ιβηρίτη

Image

Παραπλεύρως ο Σεβ. Μητροπολίτης Γλυφάδας και οι εκπρόσωποι των Ι. Μονών Παντοκράτορος και Σιμωνόπετρας

Image

Η Εικόνα του «Άξιον Εστίν»

Image

Κατά την προσκύνηση της θαυματουργής εικόνας του «Άξιον Εστίν»

Image

Με τον Πρωτεπιστάτη Μάξιμο Ιβηρίτη στον Ι. Ναό του Πρωτάτου

Image

Ι. Κάθισμα Αγίου Ευσταθίου Μυλοποτάμου. Το μνημόσυνο για τον Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ τον Μεγαλοπρεπή.

Image

Στο Αρχονταρίκι του Ι. Καθίσματος

Image

Ι. Μ. Ιβήρων. Η Παναγία Πορταΐτισσα. 

Image

Ι. Μ. Βατοπεδίου. Με τον Ηγούμενο Γέροντα Εφραίμ.

Image

Ο Ι. Ναός της Τιμίας Ζώνης στο Βατοπέδι

Image

Βατοπέδι. Άποψη της Μονής από ξενώνα φιλοξενουμένων.

Image

Βατοπέδι. Λεπτομέρεια από τον πύργο του ρολογιού.