Α.

   Ο Νταβούτογλου, ΥΠΕΞ της Τουρκίας, παραχαράκτης της ιστορικής και της σημερινής αλήθειας.

<<YUNANISTAN – MAKEDONYA – BULGARISTAN>>, τρείς πινακίδες στον σταθμό επιβίβασης ( Πρακτορείο ALPAR ) στο BUYUK GARAZ της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

Σε εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής της σημερινής Τουρκίας του ΥΠΕΞ καθηγητή Νταβούτογλου, πέραν της μεθοδευμένης παραχάραξης του ιστορικού γεγονότος της Οθωμανικής τυραννίας, που προβάλλει ως γεγονός πολιτισμού προς μίμηση σήμερα στην περιοχή εντός κ πέριξ της Τουρκίας, κατά τις θεωρίες Οθωμανισμού Ερντογάν – Νταβούτογλου, τα Σκόπια – το κράτος των Σκοπίων – αποκαλείται σε πινακίδα MAKEDONYA παραπλεύρως των πινακίδων Ελλάδα ( YUNANISTAN ) και Βουλγαρία ( BULGARISTAN). Γνωστού, δια των αιώνων, όντως ότι η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ως γεωγραφική περιοχή και μόνον, ταυτίζεται με τμήμα της Ελληνικής επικράτειας, στην σημερινή Βόρεια Ελλάδα. Σχόλια δεν χρειάζονται στην παραπάνω εσκεμμένη σύγχυση και σύλληψη αποσπάσεως της όλης Μακεδονίας από την Ελληνική επικράτεια. Η ιστορία ως εργαλείο πολιτικής και αυτής επεκτατικής και κακόγουστης. Υπενθύμιζε το παρόμοιο γεγονός μεθοδευμένων παραχαράξεων στην διαλυθείσα, αλήστου μνήμης, Σοβιετική Ένωση και στους δορυφόρους της στην νοτιοανατολική Ευρώπη, στον Καύκασο και στην Ασία.

Νταβούτογλου - ΦΥΡΟΜ1 Νταβούτογλου - ΦΥΡΟΜ2

Β.

Επιστημονική Αποστολή του Ι.Ε.Θ.Π. στη Νίσσα της Σερβίας

Διεθνές Συνέδριο (31 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2013), με γενικό θέμα: «Ο Άγιος Αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος και ο Χριστιανισμός».

Υπό την Aιγίδα του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Βελιγραδίου και πάσης Σερβίας κ. κ. Ειρηναίου και με την συνεργασία της Κυβερνήσεως της Σερβίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Πανεπιστημίου Νίσσας θα εξαρθεί, δι’ Επιστημονικών Ανακοινώσεων, το γεγονός των 1700 χρόνων από της εκδόσεως από τον Μέγα Κωνσταντίνο του περίφημου Διατάγματος των Μεδιολάνων (313 μ.χ.) ανεξιθρησκείας. Ο Χριστιανικός Κόσμος της Ρωμαϊκής κυριαρχίας από την κατάσταση των διωγμών  εξέρχεται στο καθεστώς νομιμότητος και του δικαιώματος ελευθερίας στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων του. Το Ι.Ε.Θ.Π., μετέχον της Διεθνούς Επιστημονικής Οργανωτικής Επιτροπής, θα εκπροσωπηθεί δι’ 20 μελούς ομάδος επιστημόνων, που θα κάμουν  σχετικές ανακοινώσεις. Ομιλητές θα είναι: Αθανάσιος Αγγελόπουλος, Γρηγόριος Λιάντας, Δημήτριος Κουτρούλας, Ηλίας Μογλενίδης, Παναγιώτης Τζουμέρκας, Αθανάσιος Καψάλης, Βασίλειος Κουκουσάς, Εμμανουήλ Καραγεωργούδης, Χρήστος Τερέζης, Ιωάννης Βελιτσιάνος, Παντελής Λέκκου, Αρχιμ. Π. Μακάριος Γρινιεζάκης, Ανθούσα Παπαγιαννάκη, Ειρήνη Χριστινάκη, Ελένη Λιάντα, Ελένη Βλαχοπούλου, Νικόλαος Γραίκος, Γεωργία Γραίκου, Μανώλης Βαρβούνης, Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Νεκτάριος Λόης, Αναστάσιος Μαράς.

Αλεξανδρος Konstaninos

Γ.

Το Ίδρυμα στην Εκδήλωση για την παρουσίαση του Τόμου Πρακτικών Συνεδρίου για την απελευθέρωση της Πιερίας, το 1912, από τον Οθωμανικό Ζυγό (Κατερίνη, Παρασκευή 17 Μαΐου 2013).

Η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, που φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια συνεχούς πνευματικής δράσης στην Κατερίνη και δίκαια αποκαλείται ως η Ακαδημία Κατερίνης, εξέδωκε τα Πρακτικά Συνεδρίου, του Νοεμβρίου 2012, με θέμα: «Η Πιερία στην εποχή της απελευθέρωσης (1912)» (βλ. εξώφυλλο), σσ. 303. Η εκδήλωση έγινε στην ωραία αίθουσα των Εκδόσεων ΜΑΤΙ, οδ. Αβέρωφ 4, Κατερίνη, που ανέλαβε και την εκτύπωση του έργου. Σε μια κατάμεστη αίθουσα από φιλίστορες της Κατερίνης και Θεσσαλονίκης πνευματικούς ανθρώπους έγινε η βιβλιοπαρουσίαση, μεθοδικά και μετά λόγου γνώσης των περιεχομένων, από τους κ.κ. Γ. Τζιφόπουλο και Π. Παπαγεωργίου. Προλόγισε ο Προεδρεύων της Εκδήλωσης Αθ. Αγγελόπουλος και προσφώνησαν ή χαιρέτισαν το γεγονός οι: η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας κ. Σοφία Μαυρίδου, ο Πρόεδρος της Εστίας Κ. Κωνσταντινίδης, ο Επιμελητής του Τόμου Νικ. Γραίκος, ο τ. Δήμαρχος Κατερίνης Σ. Χαραλαμπίδης, ο τ. Πρόεδρος της Εστίας Κλ. Γώτιας και ο Δ/ντής του Βιβλιοπωλείου ΜΑΤΙ κ. Προβατίδης.

Συγγραφείς στον Τόμο: Παν. Χρυσικός, Γρ. Βέλκος, Σωτ. Μασταγκάς, Ν. Σαλπιστής, Ιω. Βελιτσιάνος, Μαρ. Χρυσοχοΐδου, Χρυσ. Μάνου, Μιχ. Φαργκάνης, Παν. Τζουμέρκας, Νικ. Λάππας, Αθ. Τζιερτζής, Δημ. Θεοχάρης, Ευτ. Μαρκή, Αθ. Τσιγκαροπούλου, Ευ. Παπαθανασίου, Νικ. Γραίκος, Γεω. Γραίκου, Λένα Καλπίδου, Αντ. Κάλφας, Β. Καραγιάννη, Ν. Βαρμάζης, Σπ. Τσιλιγκιρίδης.

entipo

Prosklisi

———————————————————————————————————————————————————————————————————————

Δ.

Το ίδρυμα στο Πάσχα 2013

Άγιος Νικόλαος Λιτοχώρου

-Μηνύματα δια του φωτογραφικού φακού-

Μ. Παρασκευή

1. Ο επιτάφιος κατά την περιφορά από μακριά.

003

2. Άλλη άποψη από κοντά, εν μέσω νέων ανθρώπων, της  απέλπιδας ελπίδας του αύριο.

011

3. Οι νέοι χορωδιακά ψάλλοντες. Στο βάθος ο επιτάφιος

007

4. Ο τίμιος σταυρός κρατείται από νέους. Στο βάθος ο επιτάφιος του Ι. Ναού. Αγ. Δημητρίου Λιτοχώρου. Εν αναμονή συνάντησης με τον επιτάφιο Αγ. Νικολάου.

009

5. Η χωρωδία νέων Αγ. Νικολάου αυθόρμητη. Επικεφαλής ο Γιώργος Κεχαγιάς, παιδί ανέκαθεν του ιερού του Αγ. Νικολάου.

008

ΑΝΑΣΤΑΣΗ – ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

6. Ο λυκειόπαις Αγγέλης Αθανάσιος, έτοιμος να αναλάβει την ανύψωση του λαβάρου της αναστάσεως του Κυρίου, τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου. Πίσω οι Άγιοι Αθανάσιος και Νικόλαος ευλογούν την πράξη. Τοιχογραφίες από το Ι. Βήμα του Αγ. Νικολάου.

017

Ε.

Οι νέες ρίζες του Ι.Ε.Θ.Π.

Από την Επ. συνεργασία στο ίδρυμα, στις 16 Μαίου 2013, απόγευμα Πέμπτης.

027

Από δεξιά προς τα αριστερά : Αριστόδημος Μαλλιάρας ( DJ Ι.Ε.Θ.Π. ), Νικολέττα Φαργκάνη, ο Πρόεδρος Αθ. Αγγελόπουλος, δίπλα του ο Νικ-Πιτ Φαργκάνης σε χειραψία με τον Πρόεδρο, ο Γεν. Διευθυντής Ι.Ε.Θ.Π. Μιχ. Φαργκάνης και ο Βασίλης Τηλέγραφος.

024

Με την Γραμματέα του Ι.Ε.Θ.Π., Γιάννα Θεοχάρη.