ΕΣΠΕΡΙΔΑ στην ΔΡΑΜΑ

Στις 30 Ιουν., ημέρα Κυριακή, 6-9 μ.μ.

στην Αίθουσα Συνεδρίων του Δημαρχείου

Δράμας, με θέμα: «Εκκλησία – Μακεδονία – Ελλάδα˙ Χρόνια

100 απελευθερώσεως της Μακεδονίας από τον Οθωμανικό Ζυγό».

Α΄

          Υπό την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β’ , ως Προκαθημένου κ΄ Προέδρου της  Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Αιγίδα του Σεβ. Μητροπολίτου Δράμας κ. Παύλου και την Συνεργασία του Δημάρχου Δράμας κ. Κυριάκου Χαρακίδη. Επιστημονικός Συντονισμός: Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης -Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας (Δ.Π.Θ.), Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (ΑΕΑΘ) και ‘Ιδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού (Ι.Ε.Θ.Π.) – Καριπείου Μελάθρου Θεσσαλονίκης.

          Ομιλητές 15΄  ανακοινώσεων:

Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, Δήμαρχος Δράμας Κ. Χαρακίδης, τ. Υ.Μ.Α.Θ. Μαργαρίτης Τζίμας, Γέρων Μάξιμος Ιβηρίτης, Μιχαήλ Φαργκάνης, Στάθης Κεκρίδης, Ηλίας Μογλενίδης, Αθ. Αγγελόπουλος, Εμμ. Βαρβούνης. Στο τέλος, διεξήχθη ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ ομιλητών, κατά ανακοίνωση, και ακροατών σε μια υπερπλήρη αίθουσα.

          Το Ι.Ε.Θ.Π. απένειμε, με την ευκαιρία, δύο πλακέτες τιμής στους: τ. Υ.Μ.Α.Θ. Καθηγητή Μαργαρίτη Τζίμα και τον Δήμαρχο Δράμας Κυρ. Χαρακίδη. Μεταξύ των ακροατών οι Σεβ. Μητροπολίτες Καστορίας Σεραφείμ και Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας και Φλωρίνης Θεόκλητος, Βουλευτές του Νομού και εκπρόσωποι διαφόρων Αρχών του Νομού.  Με την ευκαιρία αυτή στον προ του Συνεδρίου χώρο έγιναν τα εγκαίνια της πρωτότυπης αναδρομικής φωτογραφικής εκθέσεως με συναφές προς το αντικείμενο του Συνεδρίου θέμα: «Οι Μητροπολίτες και οι Επίσκοποι της Μακεδονίας, του 1912-1913».

Β΄

Την επόμενη ημέρα, 1 Ιουλίου, γιορτάσθηκαν τα Ελευθέρια της Πόλεως. Πρωί – πρωί η μουσική μπάντα της πόλεως παιάνισε ανά τας οδούς και ρυμας της πόλεως το γεγονός, μετά δε την Θ. Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό έγιναν και τα εγκαίνια της πλήρους αποκαταστάσεώς του, έξωθεν και έσωθεν, έτσι ώστε να προκαλεί την μεγάλη ευχάριστη κατάπληξη, ιδίως το μοναδικό τέμπλο και ο επισκοπικός θρόνος, επί του οποίου χοροστατούσε ο εθνοιερομάρτυρας από Δράμας Σμύρνης Χρυσόστομος. Ο ανακαινισθείς περικαλής Μητροπολιτικός Ναός Δράμας  συνιστά μοναδικό, πλέον, μνημείο της ιστορίας του νεωτέρου μαρτυρικού ελληνορθόδοξου πνεύματος της Δράμας. Πιστώνεται στον νυν Μητροπολίτη της Δράμας, Δρ. Θεολογίας του Α.Π.Θ., Παύλο Αποστολίδη. Τέλος, με αφορμή την Εσπερίδα, έγιναν ζητηθείσες τηλεοπτικές συνεντεύξεις και δηλώσεις.

Γ΄

   Ακολουθούν το Πρόγραμμα, η  Αφίσα, η κεντρική Ανακοίνωση «Ξένες Προπαγάνδες στην Μακεδονία (1870-1912-1913)» και διαφωτιστικό φωτογραφικό υλικό.

α. Το Πρόγραμμα – Αφίσα

β. Η Κεντρική Ομιλία

γ. Φωτογραφικό υλικό

Image

Image

ImageImageImageImage

012

Image

015

ImageImage

DSC01186

ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage

DSC01264 DSC01267

ImageImageImageImageImage

dsc013161

Imagedsc01327ImageImageImageImage