Ίμβρος

 Το Κέντρο του Οικουμενικού Ελληνισμού στην Ίμβρο

-σε συνεργασία με το Ι.Ε.Θ.Π.-

 1. Στις 6 Ιουλίου 2013, ημέρα Σάββατο, στην Ίμβρο 50μελής Αποστολή στα Παράλια της Δυτικής Μ. Ασίας, με θέμα «Στους δρόμους της Ανατολής». Πρώτος σταθμός η κωμόπολη της Παναγιάς. Εκεί η έδρα  του Μητροπολίτου Ίμβρου κ΄ Τενέδου, του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο  Σεβ. Μητροπολίτης Κύριλλος, σεμνός και ευπροσήγορος Ιεράρχης, υποδέχθηκε την Αποστολή στον Μητροπολιτικό Ναό. Μετά μια δέηση καλωσορίσματος, προσφώνησαν τον Σεβασμιώτατο ο Καθηγητής κ. Αθ. Αγγελόπουλος, Πρόεδρος του Ι.Ε.Θ.Π., και ο Πρόεδρος του Οικουμενικού Ελληνισμού κ. Στ. Πανουσόπουλος. Από του Ι.Ε.Θ.Π. απονεμήθηκε στον Σεβασμιώτατο πλακέτα Τιμής, με περιεχόμενο το: «Υγιαίνειν, Χαίρειν και Συγχαίρειν από της Επάλξεως της Ι. Μητροπόλεώς Του» και παρεδόθησαν εκδόσεις του Ιδρύματος. Ο κ. Πανουσόπουλος ακολούθως, μετά συγκινητική προσλαλιά, παρέδωσε εκδόσεις του Οικουμενικού Ελληνισμού και το ιερό σύμβολο της ελληνικής σημαίας. Ο Μητροπολίτης, αντιφωνώντας, κατέκλεισε την σεμνή Εκδήλωση με εγκάρδια πατρική προσλαλιά προς τον Όμιλο των Προσκυνητών. Μετά, η Αποστολή φωτογραφήθηκε με τον Σεβασμιώτατο, εις ανάμνηση του γεγονότος, στην είσοδο του Αρχοντικού – Επισκοπείου. Τέλος, στους ωραίους κήπους του Επισκοπείου  δεξιώθηκε τους φιλοξενουμένους του ο Ποιμενάρχης, ανταλλάξας επωφελείς επίκαιρους λόγους με τα μέλη της Αποστολής, ιδίως με τους  νέους ανθρώπους της.

2.Ακολουθεί επίσκεψη στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι. Είναι Πατρίδα δύο αείμνηστων μεγάλων ανδρών Βαρθολομαίου του Κουτλουμουσιανού και Ιακώβου Αρχιεπισκόπου Αμερικής και του νυν Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Ο Ι. Ναός, το Σχολείο, μόλις πολύ ωραία ανακαινισθέν για να λειτουργήσει, και το διδακτικό Μουσείο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου ήσαν οι χώροι επισκέψεως. Μετά μία ανάπαυση στο ρομαντικό κ΄ φιλόξενο «Café  Garaj» της κας Στέλλας Φυντάνη, Ίμβριας, που παραχειμάζει στην Θεσσαλονίκη, η Αποστολή άφησε πίσω την ωραία και ουράνια Ίμβρο, με τις καλλίτερες εντυπώσεις και σκέψεις και την υπόσχεση νέας, εν καιρώ, επισκέψεως. Εκεί στην Ίμβρο κάτι γίνεται.

3. Η πόλη των Δαρδανελλίων (σημ. Τσανάκαλλε) προσήλκυσε το ενδιαφέρον της Αποστολής. Έγιναν επισκέψεις α. Στον μαχαλά των Ρωμιών και β. στα Μουσεία: της πόλεως και του Κέντρου Πολιτισμού. Στα Μουσεία βλέπεις το παρελθόν και τις αναμνήσεις των Ρωμηών της πόλεως Δαρδανελλίων και των πέριξ. Προσήλκυσαν το ερευνητικό ενδιαφέρον στα Μουσεία η καμπάνα του καταστραφέντος Ι. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 1887 στο Μουσείο της πόλεως των Δαρδανελλίων και τα εκθέματα τούβλων με την φίρμα ΜΑΔΥΤΟΣ και τα αρχικά των ιδιοκτητών των εργοστασίων της περιοχής, π.χ. Ι Χ Δ Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενέχει το τούβλο-έκθεμα με τα γράμματα «ΜΥΡΙΟΦΥΤΟΝ» και του ιδιοκτήτη του εργοστασίου τούβλων «Αχμέτ Αλή Πασσά». Το μήνυμα: Τα τούβλα προς αποφυγή και η καμπάνα προς συμμόρφωση. Το ζωντανό σήμερα ελληνορθόδοξο σημάδι η ύπαρξη του εμπεριστάτου Μητροπολίτου Δαρδανελλίων Νικήτα, Υπερτίμου κ΄ Έξαρχου παντός Ελλησπόντου, του Οικουμενικού Πατριαρχείου ΚΠόλεως.

Στην προσφώνηση του εκ μέρους των δύο ιδρυμάτων ο κ. Αγγελόπουλος είπε:

 << Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Ίμβρου και Τενέδου κ.κ.Κύριλλε, τα σέβη μας. Όπως υπάρχουν και επηρεάζουν αναλόγως γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές επάλξεις, επί των οποίων ίστανται οι κατ εξοχήν δυνατοί και ειδικοί, απέναντι στον αντίπαλο, ούτω πως λειτουργούν σε άλλο επίπεδο οι γεωεκκλησιαστικές και γεωιστορικές επάλξεις του πνεύματος. Μια τέτοια έπαλξη είναι η θεόσωστος επαρχία Σας σ’ αυτήν την πολύ κρίσιμη και νευραλγική γωνιά –αιχμή της Ευρώπης. Είναι σύνορο  γέφυρα μεταξύ της  χριστιανικής  Ευρώπης  και της Μουσουλμανικής  Ασίας .Επαλξιούχος  έξυπνος  της  επαρχίας – επάλξεως αυτής είσθε Σείς Σεβασμιώτατε· αντιπροσωπευτικά σεμνός και σοφός, μέσα από την πολυχρόνια πείρα στη ζωή της Εκκλησίας και της ομοιογένειας, Ιεράρχης.

                Κάπως έτσι, σε άλλες αναλογίες υποδεέστερες, λειτουργούν ως επάλξεις τα δύο ιδρύματά μας. Εκπρόσωποί των απέναντί Σας την ωραία αυτή χρονική στιγμή είναι ο 50μελής όμιλος προσκυνητών. Ο ίδιος βαθύς πόθος και το ίδιο ασίγαστο πάθος υπέρ Αρχών και Αξιών αναλλοίωτων οδήγησαν τα βήματά μας ως εδώ κοντά Σας και στο ποίμνιο Σας, τους 300 αυτούς των Θερμοπυλών του Ελληνορθόδοξου Γένους μας, εδώ στην Ίμβρο και Τένεδο·  χρειάζεσαι την υπέρβαση αντιξοοτήτων φυσικών και νοοτροπίας για να φθάσεις εδώ.

                Με τις τηλεγραφικές σκέψεις αυτές – πιστεύματα, προχωρούμε στις ενδόμυχες ευχές. Να είσθε υγιής και μακροημερεύων, τα άριστα για το ποίμνιο Σας το μόνιμο αγρύπνως επί των επάλξεων και το παρεπίδημο επ’ αυτών επικουρικώς. Όταν μεταβείτε αρμοδίως στην Βασιλεύουσα, παρακαλούμε θερμώς να ανάψετε δύο κεριά για τα δύο ιδρύματα μας κατενώπιον του Τροπαιοφόρου Αγίου Γεωργίου Φαναρίου, τα σεβάσματά μας στον Παναγιώτατο Πατριάρχη μας, στους Αδελφούς και Πατέρες του Ι. Περιβόλου της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου, έδρας της Μητρός Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας ΚΠόλεως, και ιδία στον πολύ πλησίον μας Σεβ. Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων κ.κ.Ιάκωβο, με την επαρχία του οποίου τα δύο Ιδρύματά μας συνδέονται με ορατούς δεσμούς πνευματικής φιλίας και συνάφειας.

                Εις ορατό σημείο της παρούσης συναντήσεως μας δεχθείτε την πλακέτα τιμής, σεβασμού και αναγνωρίσεως στο πρόσωπό Σας και εκδόσεις του ιδρύματος, που έχω την μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ την περίοδο αυτή, και συμβολική λογία εκ του μεγάλου υστερήματος, λόγω της βαθυτάτης εισέτι κρίσεως πνευματικών και οικονομικών αξιών της ωραίας πατρίδος μας.

   Ακολουθούν φωτογραφίες από Ίμβρο και Δαρδανέλλια.

Image

024

ImageImage

028

020

030ImageImageImage035036
037039040041
044Image047049050052054
055056

ίμβρος καφε1