1. Αποστολή τριμελούς Αντιπροσωπείας του Ιδρύματος σε στοχευμένους χώρους ενδιαφέροντος στην Πελοπόννησο.

 

α.  Επίσκεψη και σύσκεψη ( 11-5-2015 ) στις ΠΥΛΕΣ της αρχαίας Μεσσήνης, και της Αρκαδικής Πύλης. Πολυχώρος φιλοξενίας, αναψυχής, αθλοπαιδιών, μουσικών παραδοσιακών μνημών, έργο του Προέδρου του Κέντρου <<Οικουμενικός Ελληνισμός>> Σταύρου Πανουσόπουλου.  Συμβολή στον πνευματικό, κοινωνικό και οικονομικό πολιτισμό. Ιδιωτική πρωτοβουλία πρωτοποριακή, άξια μίμησης. Του Κέντρου την επιστημονική εποπτεία έχει το Ίδρυμά μας.

002

003
Ο Σταυρός της Πηγάδας του Μελιγαλά
008
Αρκαδική Πύλη
005
Πύλες. Είσοδος
006
Είσοδος κατά το δειλινό

 

007
Είσοδος

β. Απονομή τιμητικής πλακέτας στον Σεβ. Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό, στα ονομαστήριά του ( 12 Μαΐου του Αγίου Γερμανού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, 714-740 ) για το συγγραφικό του έργο και την συμπαράστασή του στους σκοπούς του Ιδρύματος, του οποίου είναι Επίτιμο Μέλος. Σεμνός, ταπεινός και ανθρώπινος Ιεράρχης, φίλος, φιλότιμος, και φιλίστωρ, υπόδειγμα ποιμένος.

ΦΩΤΟ 3 (ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ) ΦΩΤΟ 7 (ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ)

ΦΩΤΟ 1 (ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ) ΦΩΤΟ 2 (ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ) ΦΩΤΟ 4 (ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ) ΦΩΤΟ 5 (ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ) ΦΩΤΟ 6 (ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ) ΦΩΤΟ 9 (ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ)

Μητροπολιτικό Κέντρο Πύργου
Μητροπολιτικό Κέντρο Πύργου
Η Αγορά του Πύργου, έργο του Τσίλερ
Η Αγορά του Πύργου, έργο του Τσίλερ

γ. Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, Καθηγητή Παν/μίου Αθηνών, με τον οποίον ανταλλάγησαν επίκαιρες εκκλησιαστικές και εθνικές σκέψεις ( 11-5-2015 ).

Με τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσηννίας Χρυσόστομο. Επίδοση εκδόσεως του Ιδρύματος
Με τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσηννίας Χρυσόστομο. Επίδοση εκδόσεως του Ιδρύματος

δ. Εις Μνήμην Θεοδώρου Κολοκοτρώνη επίσκεψη στο κεφαλοχώρι ‘’Λαγκάδια’’ Γορτυνίας, στρατηγείο του Γέρου του Μοριά. Διέλευση από την περιοχή και τον ποταμό Ερυμάνθου. Ερύμανθος : συνδέεται με τους άθλους του μυθικού Ηρακλή.

014
Λαγκάδια Γορτηνίας
015
Άλλη άποψη

 

2. α. Παρέμβαση Ιδρύματος επιστημονική-ερευνητική επίκαιρη στον Τύπο, με θέμα «Ο χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους στην Ελλάδα». Ακολουθεί το κείμενο.

 

 

O «Χωρισμός» Εκκλησίας και Κράτους στην Ελλάδα

 

Αθαν. Αν. Αγγελόπουλος

Καθηγητής Παν/μίου,

Πρόεδρος Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού.

 

 

Στην Εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» (17-5-2015) φιλοξενούνται ενδιαφέρουσες απόψεις για το υφιστάμενο καθεστώς των συνταγματικών, εννόμων και κανονικών σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους, στην πατρίδα μας. Αφορμή δηλώσεις, ευκαίρως ακαίρως, αξιωματούχων της Κυβέρνησης, Κομμάτων και Βουλευτών. Π.χ. Υπουργός Παιδείας, Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Βουλευτές, του πρώτου κόμματος στην Βουλή των Ελλήνων, τόγενύν.

α. Υπουργός Παιδείας. Στην από 13 Φεβρουαρίου Επιστολή του Ιδρύματος (απόφαση Δ.Σ. 120η /12-02-2015) προς τον κ. Πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων, επ’ ευκαιρία των προγραμματικών θέσεων της Κυβέρνησης στην Βουλή των Ελλήνων, δηλώνονται: «… Δεχθείτε τον προβληματισμό μας για τις «εξειδικευμένες» θέσεις στην Βουλή του Υπουργού Παιδείας για τον εν καιρῷ «χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους». Ο όρος «χωρισμός» υπονοεί κάτι βίαιο. Ο ακριβής όρος είναι «Διάκριση» σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας. Αυτή υφίσταται σήμερα ως άριστα ρυθμισμένη στο Σύνταγμα και στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Εκκλησία αυτοδιοικείται και δεν αναμιγνύεται στα της Πολιτείας. Το αυτό οφείλεται και αντιστρόφως˙ ουδέν άλλο επ’ αυτού απαιτείται. Η ελεύθερη επιλογή του όρκου  – θρησκευτικού ή πολιτικού – είναι άλλη υπόθεση. Και οι Μητροπολίτες ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας αρνούνται τον όρκο˙ δίδουν διαβεβαίωση. Στεκόμαστε στις ξεκάθαρες δηλώσεις Σας ενώπιον του Αρχιεπισκόπου ότι οι σχέσεις των δύο θεσμών και θα αναβαθμισθούν και θα γίνουν ουσιαστικότερες. Το κοινό στοιχείο, που ενώνει τους δύο θεσμούς, είναι η Κοινωνία – ο Λαός, με τα καθημερινά οξέα προβλήματά του. Εδώ υφίσταται, θεσμικά, εύλογα, «συναλληλία», μεταξύ των προς όφελος του Λαού. Απόδειξη μεγάλη ο αναντικατάστατος ρόλος της Εκκλησίας σε περιόδους κρίσεων, είτε εθνικών, είτε κοινωνικών – οικονομικών, όπως σήμερα». Αυτά γράφηκαν από το Ίδρυμα προς τον κ. Πρωθυπουργό. Φρονούμε ότι ο κ. Πρωθυπουργός επί των ανωτέρω διαπιστώσεών μας και δή των δικών του ενώπιον του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος ίσταται με πολύ σεβασμό και συνέπεια.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, δια της ιστορίας και του σήμερα της Ελλάδος της Κρίσεως, είναι συνεκτική και ευεργετική του Λαού, ουδόλως αντιπαλαίουσα προς αυτόν, όπως συνέβαινε με τους Λαούς της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, υπό την απολυταρχία του Κράτους των Παπών του Ρωμαιοκαθολικισμού. Εξ ου και ο γαλλικός διαφωτισμός, που επέβαλε, εύλογα, Κράτος λαϊκό στην Γαλλία και αλλού. Περιορίσθηκε δε το Βατικανό ως, οιονεί Κράτος, Πνευματικό Καθίδρυμα. Ο Λαός μας ζει, αναπνέει και κινείται – στενά ή χαλαρά – σ’ αυτό το πλαίσιο σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους, που τον εκφράζει πλήρως από άποψη αρχών και αξιών, κοινωνικών και πνευματικών, αναλλοίωτων διαχρονικά. Τα άλλα είναι πειραματισμοί και «κακέκτυποι μιμητισμοί», πολύ επικίνδυνοι για την ταυτότητα και προσωπικότητα του Λαού μας, προπαντός στο συγκεχυμένο και παγκοσμιοποιημένο σήμερα.

β. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Οι δηλώσεις του για τα ιερά λείψανα της Αγίας Βαρβάρας, και με αφορμή αυτά για το συνακόλουθο «ψωμοτύρι»  πάλι περί «χωρισμού» στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, είναι, ασφαλώς, προσωπικών πιστευμάτων του. Ως αντιρρησίας θρησκευτικής συνειδήσεως – που το δικαιούται, αν είναι – στενοχωρείται, γιατί το 98% του Ελληνικού Λαού, που είναι συγχρόνως, λίγο ή πολύ, πιστοί αλλά και πολίτες εμμένει στον σεβασμό των ιερών και οσίων. Απόδειξη το Παλλαϊκό, Πανελλαδικό και Πανορθόδοξο προσκύνημα στην Αγία Βαρβάρα.  Όχι μόνο Έλληνες αλλά και εκ του άλλου Κόσμου της Ορθοδοξίας συρρέουν προς την Αγία Βαρβάρα. Η τιμή προς τις ιερές εικόνες και στα ιερά λείψανα, π.χ. της Αγίας Βαρβάρας, δεν είναι ειδωλολατρία. Δεν τιμούμε το ξύλο ή το χρώμα των εικόνων ή τα κόκκαλα των Αγίων, αυτά καθ’ αυτά.Η τιμή «εις το πρωτότυπον διαβαίνει», κατά την διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η Αγία Βαρβάρα, π.χ., άνθρωπος κι αυτή όπως όλοι μας, είναι και προβάλλει ως πρότυπο αγωνιστού ανθρώπου μέχρις αιμάτων υπέρ της ελευθερίας της θρησκευτικής συνειδήσεως κάθε ανθρώπου, που είναι κύριο χαρακτηριστικό μιας ευνομούμενης Δημοκρατίας, που επί των ημερών της δεν υπήρχε. Υπήρχε τότε, επί Ρωμαίου Αυτοκράτορος Μαξιμιανού 286 – 305 μ.Χ., ιδεολογικός και πολιτικός και θρησκευτικός ολοκληρωτισμός. Έχουμε και πρόσφατο όμοιο παράδειγμα των άνευ Θεού ολοκληρωτικών καθεστώτων (π.χ. Σοβιετική Ρωσία και οι δορυφόροι της). Που, λόγω της τυραννίας και του ιδεολογικού ψεύδους που επέβαλαν κατέρρευσαν. Ας ενθυμηθούμε τον επίσημο τελευταίο διωγμό στην Σοβιετική Ένωση επί Χρουστσώφ (1965-1966) κατά της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και των άλλων θρησκειών. Εκεί ο «χωρισμός» Εκκλησίας και Κράτους, ως άκρως βίαιος, ήταν καταδιωκτικός και νεομαρτυρικός. Αποτέλεσμα; Η Σοβιετία παρήλθε και η νέα Πολιτεία της Ρωσίας, π.χ., συνεργάζεται, σε αρμονία αλλά και διάκριση άριστα με την επιζήσασα  Εκκλησία της Ρωσίας. Απόδειξη μεγάλη των αρρήκτων αυτών δεσμών και η πρώτη επίσκεψη στην Μόσχα του Πρωθυπουργού μας, τον Μάρτιο. Συνεργάσθηκε με τον Πούτιν, αλλ’ επισκέφθηκε, για συμβολικούς λόγους, και τον Πατριάρχη πασών των Ρωσιών. Φυσικά, αν ζητούσε ο Πρωθυπουργός την γνώμη του Κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, εκείνος θα τον απέτρεπε από μία τέτοια κίνηση, νομίζουμε. Προτίμησε, σοφά, να δει και να ακούσει τη γνώμη του Αρχιεπισκόπου, του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

γ. Επερωτώντες Βουλευτές του Πρώτου Κόμματος. Διαρριγνύουν τα ιμάτιά των, όπως ο Καϊάφας, για τον τρόπο και τα έξοδα υποδοχής της Αγίας Βαρβάρας και του Ιερού Φωτός. Φτηνός λαϊκισμός. Υπενθυμίζουμε τις σωστές προτροπές του Πρωθυπουργού οι Βουλευτές του Κόμματός του να απαρνηθούν τα βουλευτικά αυτοκίνητα και άλλα προνόμοια προς ελάφρυνση των φορολογούμενων πολιτών. Το έπραξαν; Μπορούν οι επερωτώντες να μας πουν πόσο κοστίζουν οι ίδιοι στον φορολογούμενο άγρια Λαό μας; Ο οποίος που θα πάει για τα υπαρξιακά του προβλήματα προς λύση; Στην Κουμουνδούρου ή στην Συγγρού ή στην Αγία Βαρβάρα; Κυρίες και κύριοι βουλευτές, πολιτικοί μη θίγετε τα ιερά και όσια του κάτω συρομένου – εξ αιτίας των πολιτικών σας – υπερηφάνου και ιστορικού Λαού μας. Ασχοληθείτε με τα κύρια καθήκοντά σας. Εδώ ισχύει ο λόγος του Αρχιεπισκόπου μας. Έχουμε ανάγκη από Λόγο, (μεστό, παραγωγικό και υπεύθυνο) και όχι από λόγια, οπέρ εστί μεθερμηνευόμενο περιττολογίες και ανοησίες και μεγαλαυχίες. Όλοι Σας, όλοι μας, να συμπαρασταθούμε στον Πρωθυπουργό της Χώρας σε  πολιτικοοικονομικό επίπεδο και στον σοφό Αρχιεπίσκοπό μας για τα πνευματικο – κοινωνικά προβλήματα, για να βγούμε από την σημερινή πνευματική και κοινωνική και οικονομική Κόλαση της Πατρίδος. Βέβαια, και με τις πρεσβείες της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδος των Ενόπλων Δυνάμεων μας (του πυροβολικού από το 1828), εγγυητών του δημοκρατικού πολιτεύματός μας, για να δικαιούμαστε όλοι να λέμε το μακρύ και το κοντό μας. Αυτό είναι, εξ άλλου, και το μεγαλείο της Δημοκρατίας.

 

Υ.Γ. Τα όσα γράφηκαν στον Πρωθυπουργό τα ίδια γράφηκαν και στον Αρχηγό του συγκυβερνώντος Κόμματος, Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Στην από 6 Μαρτίου 2015 απαντητική επιστολή του προς το Ίδρυμα γράφει: «Κύριε Πρόεδρε… εύχομαι να συνεχίσετε με την ίδια δύναμη την πλούσια δραστηριότητά σας με γνώμονα τα εθνικά και θρησκευτικά μας θέματα. Με εκτίμηση, Πάνος Καμμένος».

 

β. Ο «Εκκλησιολόγος» Πατρών για την Επίσκεψη στον Σεβ. Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό. Κείμενο Καθηγητή Παν/μίου Γ. Λόη.

scb1 scb

γ. Ο «Ταχυδρόμος» Καβάλας για την Αποστολή του Ιδρύματος στην Σερβία ( 15-20 Απρ. 2015 ). Κείμενο-άρθρο Καθηγητή Παν/μίου Στ. Κεκρίδη.

εκσ

ef1 εφ3.jpeg