1. Πανηγυρικό Διοικητικό Συμβούλιο, με την λήξη της Ακαδημαϊκής χρονιάς 2014-2015.

 

α. Τιμήθηκαν τρείς γυναίκες˙ η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Βουλευτίνα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά  εις έξαρση του Πολιτικού ιδεώδους σε μια κρίσιμη περίοδο προβληματισμού για το πολιτικό σύστημα της χώρας, της τελευταίας 5ετίας λόγω των επαράτων Μνημονίων˙ η Ηγουμένη της Ι. Μονής Οσίου Ευφραίμ του Σύρου, της Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος εις έξαρση του μοναχικού ιδεώδους, σε μια κρίσιμη περίοδο για την πορεία του Μοναχισμού, λόγω εμπλοκής μοναχών, στο παραπολιτικό, παραοικονομικό και παραδικαστικό, κύκλωμα και του ένεκα τούτου σκανδαλισμού των πιστών, μέσω του τύπου ( έντυπου και ηλεκτρονικού )και των τηλεοπτικών σταθμών, χρόνια τώρα˙ η ιατρός Κων. Παπασταϊκούδη,  Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2014, εις έξαρση του ερευνητικού ιδεώδους, σε περίοδο άμεσης ανάγκης για αντικειμενική και παραγωγική ερευνητική διαδικασία για την σύνολη πολυπόθητη ανάπτυξη της χώρας, ως την απαραίτητη προϋπόθεση απεμπλοκής από την χρονίζουσα κρίση.

Φωτ. υλικό.

β. Πεπραγμένα 2014-2015 συνολικά. ( Αποστολές, Εκδηλώσεις, Συνέδρια, Εκδόσεις, Δημοσιεύσεις, Βιβλιοθήκη, Ιστορικό Αρχείο, Οικονομικά, Κτηριακά, Ψηφίσματα επί επικαίρων ζητημάτων). Βλ. Ημερήσια Διάταξη, υπ’αριθμ. 124, που ακολουθεί.

Συνεδρία Διοικητικού Συμβουλίου

       υπ’ αριθμ. 124

Πανηγυρική επί τῇ λήξει Ακαδημαϊκής Χρονιάς 2014 – 2015

Θεσσαλονίκη 01.06.2015

Προς: τα Μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος

     -Αθανάσιο Αγγελόπουλο, Πρόεδρο

     – Θεοφ. Επίσκοπο Αμορίου, π. Νικηφόρο Ψυχλούδη, Μέλος

     -Γρηγόριο Λιάντα, Αντιπρόεδρο

     -Γεώργιο Καλαϊτζή, Γεν. Γραμματέα

     – Άγγελο Αγγελάκη, Μέλος (Οικον. Σύμβουλο)

     – Μιχάλη Φαργκάνη, Γεν. Δ/ντή Ι.Ε.Θ.Π.

     – Δημήτριο Κουτρούλα, Δ/ντή Ι.Ε.Θ.Π.

 

Κοιν:      – Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ΄ Πάσης   Ελλάδος

                  κ.κ. Ιερώνυμο, ως Επίτιμο Πρόεδρο Ι.Ε.Θ.Π.

               – Εντιμότατο κ. Τάσο Μπίλλη, ως Επίτιμο Πρόεδρο Ι.Ε.Θ.Π.

                    

 

     Παρακαλείσθε να προσέλθετε στην εκατοστή εικοστή τετάρτη συνεδρία του Δ.Σ., που θα λάβει χώρα στο Κατάστημα του Ιδρύματος, «Καρίπειον Μέλαθρον», Ολυμπιάδος 35Β  & Στ. Δραγούμη, την Πέμπτη 04 Ιουνίου 2015, και ώρα 20:00. 

 

    Με τιμή,

    Ο Πρόεδρος

  

   Αθανάσιος Αγγελόπουλος

   Καθηγητής Παν/μιου

Επισυνάπτεται Ημερησία Διάταξη

 

 

 

 

Ημερήσια Διάταξη Δ.Σ. 124

Πανηγυρική Συνεδρία

4η Ιουνίου 2015, Πέμπτη, ώρα 9:00 μ.μ.

 

 1. Προσευχή.
 2. Τιμητικές Διακρίσεις:

α) Στην Υφυπουργό ΥΜΑΘ Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά˙

β) Στην Ηγουμένη Μοναχή της Ιεράς Μονής Οσίου Εφραίμ του Σύρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Αικατερίνα˙

γ) Στην κ. Παπασταϊκούδη, ιατρό, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών.

 1. Έγγραφα Εισερχόμενα:

(Οικουμενικού Πατριάρχου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, Αρχιεπισκόπων Αθηνών και Βαρσοβίας, Προέδρου Ελληνικής Δημοκρατίας, Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Μητροπολιτών και Πανεπιστημιακών Καθηγητών και άλλων Διανοουμένων, και Συλλόγων και Φορέων).

 1. Έγγραφα Εξερχόμενα:

(προς Φορείς, Συλλόγους, Κρατικές Υπηρεσίες, πρόσωπα).

 1. Προσκλήσεις και Ευχές στο Ίδρυμα:

(από Συλλόγους, Θεσμούς, Πρόσωπα).

 

 1. Αποστολές – Εκδηλώσεις Ιδρύματος:

α) Αποστολή του Ιδρύματος Μορφωτική – Προσκυνηματική στην  Σερβία, 15-19 Απριλίου 2015,

β) στην Αρχαία Μεσσήνη και στις ΠΥΛΕΣ Οικουμενικού Ελληνισμού Σταύρου Πανουσόπουλου, στην Αρκαδική Πύλη (Μάιος 2015),

γ) Στον Μυστρά, Κύθηρα και Αρχαία Μεσσήνη (Οκτώβριος 2015 υπό διοργάνωση. Συντονίστρια Ιατρός Κρητικού Πέγκυ – Στρατής Κρητικός, Μέλη του Ιδρύματος),

δ) Στο Άγιον Όρος (Νοέμβριος 2015, υπό διοργάνωση) και

ε) Στα Πριγκηπόννησα Κων/πόλεως, σε συνεννόηση με τον οικείο Μητροπολίτη.

 1. ΣυνέδριαΗμερίδεςΔιεθνείς συνδιοργανώσειςΕ.Μ.Σ.Οικουμενικός Ελληνισμός.

α) «Όσιος Εφραίμ ο Σύρος και τα σημερινά γεγονότα στο Πατριαρχείο Αντιοχείας στην Συρία», στην ομώνυμη Ιερά Μονή Πιερίας (Ιανουάριος 2016), Ημερίδα.

β) Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός. Χρόνια 150 από την ίδρυσή του. Το αρχαιότερο πνευματικό ίδρυμα του Νέου Ελληνισμού στην Αθήνα (Φθινόπωρο 2015, υπό μελέτη και διαβούλευση).

γ) Συμμετοχή Ιδρύματος στο Διεθνές Συνέδριο Νίσσης Σερβίας «Νίσσα και Βυζάντιο ΧΙV αι.». Αντιπρόσωπος δι’ Ανακοινώσεως ο Δρ. Γεώργιος Λόης, Τακτικό Μέλος του Ιδρύματος, 3-5 Ιουνίου2015.

δ) Το Ίδρυμα Ιδρυτικό Μέλος της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας PAX BYZANTINO – SLAVA της Νίσσης Σερβίας. Υπογραφή Ιδρυτικού Χάρτου εκ μέρους Ιδρύματος από τον κ. Γεώργιο Λόη.

ε) Κέντρον «Οικουμενικός Ελληνισμός». Εγκαίνια στις ΠΥΛΕΣ Αρχαίας Μεσσήνης, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, Επιτίμου Προέδρου του Ιδρύματος, το οποίο έχει την Επιστημονική Εποπτεία του Κέντρου.

στ) Ε.Μ.Σ. Νέο Διοικητικό Συμβούλιο υπό την Προεδρεία του Καθηγητού Παν/μίου και Μέλους του Ιδρύματος Αθαν. Καραθανάση. Συγχαρητήριες Ευχές και Προοπτικές συνεργασίας.

 1. Κτηριακά Καριπείου Μελάθρου. (Προβλήματα ευπρεπισμού έξωθεν, λόγω της παράξενης συνήθειας του grafity, και έσωθεν στις δύο αυλές με την κληματαριά του 1890, υδραυλικά και οροφής προβλήματα και συναφή).

 

 1. Οικονομικά:

α) Κεφάλαιο 150 χιλ. ευρώ στην Τράπεζα Alpha Bank. Με τους τόκους καλύπτονται τα λειτουργικά, πάσης φύσεως, έξοδα.

β) Υποτροφιακό Ταμείο Συνεργατών – Υποτρόφων του Ιδρύματος και τα σχετικά προβλήματα, λόγω κρίσεως.

 1. Βιβλιοθήκη και Μουσείο Τιμαλφών Ιδρύματος:

α) Διοργανωτικά (Εισήγηση από Δρ. Γρ. Λιάντα, Διευθυντή της Βιβλιοθήκης),   β) Νέες Εκδόσεις – Δωρεές στην Βιβλιοθήκη και

γ) νέα τιμαλφή προς αποθησαυρισμό στο Μουσείο Τιμαλφών.

 1. Εκδόσεις ΙδρύματοςSite Ιδρύματος (Google Κaripio) – Έρευνες δημοσιευθείσες του Ιδρύματος.

α) Τόμος «Χριστιανική Μακεδονία», η τελευταία έκδοση του Ιδρύματος.

β) Κατάλογος Φωτογραφικής Εκθέσεως  «Μητροπολίτες και Επίσκοποι στην Μακεδονία του 1912 1913», (Επιμέλεια Δρ. Θεολογίας Μιχ. Φαργάνη, Γεν. Διευθυντού Ι.Ε.Θ.Π., υπό έκδοση). γ) Site Ιδρύματος (βλ. Google Karipio ή Καρίπειον). Είσοδος 44.000 Αναγνωστών απ’ όλη την Υφήλιο (Επιμέλεια – Επεξεργασία Άρη Μαλλιάρα, φοιτητού Πληροφοριακών Συστημάτων, Ενημέρωση).

δ) Έρευνα συνοπτική, δημοσιευθείσα στην Εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» στις 24-05-2015, με θέμα: «Χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους στην Ελλάδα», και στο Google Karipio.

 1. Δημοσιεύματα προβολής των σκοπών του Ιδρύματος και επαινετικά.
 1. Ψήφισμα προς έγκριση για τους Διωγμούς των αρχαίων χριστιανικών κοινοτήτων από τους Τζιχαντιστές στην Μ. Ανατολή και οι εξ αυτών υπέρποντες μελλοντικοί κίνδυνοι των Πρεσβυγενών Ορθοδόξων Πατριαρχείων της Ανατολής.
 1. Μνήμη Θεοχ. Μωϋσίδη και Κων/νου Καλοκύρη, Μελών του Ιδρύματος (Προσλαλιές Καθηγητών, Αθ. Καραθανάση και Αθ. Αγγελοπούλου).
 1. Ανακοινώσεις – Αιτήσεις – Προτάσεις.
 1. Δεξίωση στην Κληματαριά του Ιδρύματος (2ος όροφος).

 

γ. Συνοπτική έρευνα. Προδημοσίευση του Ιδρύματος με θέμα: <<Ο χωρισμός Εκκλησίας και κράτους στην Ελλάδα σήμερα>>. Ακολουθεί το κείμενο.

sc2

 

2. Συμμετοχή στις εκδηλώσεις των ονομαστηρίων του Σεβ.    Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, Μέλους τακτικού και χορηγού του Υποτροφιακού Ταμείου του Ιδρύματος, στις 11 Ιουν. 2015. Το κεντρικό μήνυμα του Σεβ.: << Ουκ ήλθον διακονηθήναι, αλλά διακονήσαι>> (Ματθ. 20,28)

Φωτ. υλικό.

010 011 012 013 014 015 016 sc4 sc6

 

 1. Συμμετοχή στην εκδήλωση της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών προς τιμή του Επ. Προέδρου της Ε.Μ.Σ. Νικ. Μέρτζου. Εισήγηση του ίδιου, ενδιαφέρουσα και επίκαιρη, με θέμα: <<Η Σύγχρονη πολιτική προβληματική περί τα Σκόπια, το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία και την Βουλγαρία. Αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στις Αλβανοσλαβομακεδονικές σχέσεις στο Κουμάνοβο. Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα-την Ελληνική Μακεδονία>>. Βλ. Πρόσκληση.

προσ

4. Συμμετοχή την Δευτέρα 15 Ιουν. στην εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Τράπεζας  Πειραιώς, στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης, για την Αρμένικη κοινότητα Θεσσαλονίκης. Παρέστη Ο Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ. του Ιδρύματος ο Δικηγόρος-Νομικός Σύμβουλος του Ιδρύματος Γεώργιος Καλαϊτζής.

5. Επίσκεψη στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα προς συνεργασία, Δευτέρα 16 Ιουν. Στην είσοδο της Περιφέρειας φωτογραφική έκθεση από την απελευθέρωση της Μακεδονίας του 1912 από τον οθωμανικό ζυγό. Ακολουθούν φωτογραφίες.

006 008 009 010 011

6. Το Ίδρυμα στην Αθήνα.

α. Συνάντηση με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, 17 Ιουν. 2015, Επίτιμο Πρόεδρο του Ιδρύματος προς συνεργασία.

β. Συνάντηση με τον Δ/ντή του Μορφωτικού Ιδρύματος Ι. Κωστοπούλου κ. Βερύκιο, στο Ιστορικό Νεοκλασσικό κτήριο του Ιδρύματος επί της οδού Πλουτάρχου 9, στο Κολωνάκι, στις 17 Ιουν. 2015 προς συνεργασία. Φωτ. υλικό.

Με τον Διευθυντή κ. Βερύκιο
Με τον Διευθυντή κ. Βερύκιο

sc3 sc5 sc7

 

γ. Συνάντηση με τον Γεν. Γραμματέα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός κ. Κωνσταντινόπουλο, Καθηγητή Παν/μίου Πατρών, προς συνεργασία επ’ ευκαιρία των εορτών για τα 150 χρόνια του Παρνασσού. Συμμετοχή του Ιδρύματος στις εκδηλώσεις με θέμα: <<Τριλογία. Εκδηλώσεις Λόγου, Ιστορίας και Πολιτισμού: Κέντρο Οικουμενικός Ελληνισμός (20ετία αποστολών στην Ελληνική Οικουμένη)˙ Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού (25ετία δράσεων)˙ Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης (60 χρόνια προσφοράς πιερικού πολιτισμού)>>. Συντονισμός: Σταύρος Πανουσόπουλος, Αθ. Αγγελόπουλος. Υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου.

7. Από την ιδιωτική ζωή των Μελών του Ιδρύματος. Η Επιστημονική Συνεργάτιδα του Ιδρύματος-Μουσειολόγος Σαπφώ Μορτάκη έφερε στον κόσμο ένα χαριτωμένο κοριτσάκι, την Ελένη. Τα θερμά συγχαρητήρια.

002 003 004 sc1

8. Στις 22 Ιουνίου έγινε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνου, παρουσία των Αρχών και πλήθους κόσμου. Το Ίδρυμά μας δι’ αντιπροσωπείας μετέσχε των εκδηλώσεων ενθρονίσεως.

001 002

Σημείωση : Σ’ όλους τους σεβαστούς αναγνώστες του site του Ιδρύματος εύχεται το προσωπικό του Ιδρύματος καλό καλοκαίρι, με υγεία. Τα νέα μας απο τον Σεπτέμβριο. Στην Πατρίδα μας, την Ελλάδα, υπομονή και ελπίδα για έξοδο από την οικονομική κρίση. Εδώ ισχύει το λόγιο : << Η δύναμίς μου εν ασθενεία τελειούται >>

9.  Το πρωτόκολλο ερευνητικής συνεργασίας με την ίδρυση της PAX BYZANTINO-SLAVA στη Νίσσα της Σερβίας 11 Ιουν. 2015. Εκ μέρους του Ιδρύματος το υπέγραψε ο καθ.  Γ. Λόης.

1 2 3