1. Αντιπροσωπία του Ιδρύματος μετέβη στην Αθήνα, κατόπιν προσκλήσεως του Μακαριωτάτου Ιερωνύμου και της Ι. Συνόδου, για να παραστεί στην κοινή Συνεδρία της Ι. Συνόδου και των Καθηγητών των Θεολογικών σχολών στο Διορθόδοξο Κέντρο Πεντέλης, 6 φεβρ., ημέρα μνήμης του Ι. Φωτίου, Πατριάρχου Κων/πόλεως. Ο Κεντρικός Λόγος για την περί αγάπης διδασκαλία του σε σχέση προς την του Απ. Παύλου. Προηγήθηκε Θ. Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Μακαριώτατος, και ακολούθησε γεύμα τιμής.

001

1-2

2.   Μια ωραία κοινωνική και πνευματική Εκδήλωση του Κέντρου << Οικουμενικός Ελληνισμός >> στον << ΠΑΡΝΑΣΣΟ >>      έγινε την Δευτέρα, 8 Φεβρ., το βράδυ. Ενώπιον ακροατηρίου 500 περίπου ατόμων γιορτάσθηκαν τα Πεπραγμένα            20ετίας του Κέντρου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Γιαν. Αμανατίδης, ο Ειδικός Γραμματέας επί θεμάτων εκκλησιαστικής πολιτικής και διπλωματίας στο ΥΠΕΞ   Ευ. Λιανός, ο Πρέσβης Ηλ. Ηλιάδης της Δ/νσεως Θρησκευτικών και Εκκλησιαστικών υποθέσεων του ΥΠΕΞ, Καθηγητές Παν/μίων, Εκπρόσωποι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, πολλή φοιτητική νεολαία.

Μίλησαν επίκαιρα ο Μακαριώτατος, ο Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου ‘’ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ’’ Καθηγητής Παν/μίου Εμ. Μικρογιαννάκης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Στ. Πανουσόπουλος και ο Επιστημονικός Επόπτης του Κέντρου Αθ. Αγγελόπουλος, Καθηγητής Παν/μίου και Πρόεδρος του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού Θεσσαλονίκης.  Χαιρετισμούς ωραίους απηύθυναν ο Υφυπουργός και ο Ειδικός Γραμματέας. Την εκδήλωση λάμπρυναν παραδοσιακοί χοροί νεολαίας, με εντυπωσιακές εθνικές και λαογραφικές ενδυμασίες του χορευτικού Συλλόγου Κερατέας <<Απόλλωνας>>.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν: << Ταξιδεύοντας όπου στην Γη Ελληνισμός>>, με αναφορά στις επισκέψεις και συγκινητικές εμπειρίες στις ομογενειακές δυναμικές Εστίες στην ΒκΝ Αμερική, στην Αφρική, στην Αυστραλία, στην Κίνα, στην Ρωσία, στις Παρευξείνιες Χώρες, στην Κ/πολη, στην Μ. Ασία, στην Καππαδοκία και στον Πόντο.

Ο Μακαριώτατος σε εμπνευσμένη ομιλία του αναρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν υπάρχουν σήμερα αξίες, που διατηρούνται, ευτυχώς, στην Ομογένειά μας και στην νεολαία της, με τα σύμβολα, τις σημαίες και τα πορτραίτα των ηρώων του ‘Εθνους, του 1821 κ.ε., αναρτημένα στα εκπαιδευτικά και κοινωφελή Ιδρύματά τους. Πολύ λίγοι νέοι μας σήμερα στην ιστορική και μοναδικά ωραία Πατρίδα μας, αν ρωτηθούν, θα πουν ποιος είναι ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης κ.α.. ‘’Οι αξίες’’, είπε, ‘’δεν αγοράζονται στα σούπερ μάρκετ. Οι αξίες θέλουν αγώνα, αίμα και προσπάθεια. Και αυτό είναι δύσκολο να το συναντήσουμε σήμερα’’. Με την ευκαιρία, υπόμνησε ότι σήμερα, στην κρίση, στα όρια της Αρχιεπισκοπής μόνο, σιτίζονται καθημερινά 53.000 δεινοπαθούντες συμπολίτες μας, πέραν των άλλων Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εκτιμάται ότι 500 χιλ. και πλέον συμπολίτες μας βρίσκουν θαλπωρή στην Εκκλησία, στην σημερινή κρίση.

Τιμήθηκαν στην Εκδήλωση ο Μακαριώτατος με τον <<Χρυσούν Στέφανον του Οικουμενικού Ελληνισμού>> και με διακρίσεις, υποστηρικτές του Κέντρου από την ιδιωτική επιχειρηματική Πρωτοβουλία, χάρις στην οποία επί 20 χρόνια έδρασε ο <<Οικουμενικός Ελληνισμός>>. Ο Υφυπουργός και ο Ειδικός Γραμματέας στους χαιρετισμούς τους συγχάρηκαν για το μοναδικό έργο του Κέντρου, ιδιωτικής Πρωτοβουλίας, και δήλωσαν την συμπαράστασή τους σ’αυτό.

Η Εκδήλωση συνέπεσε με τους Εορτασμούς των 150 χρόνων του <<Παρνασσού>>, ο οποίος συνιστά πνευματικό φάρο πνεύματος, λόγου, γραμμάτων και τεχνών, πολιτισμού, ιστορίας και έρευνας του Νεωτέρου Ελληνισμού, του νέου Ελληνικού Κράτους, του 1821. Η Εκδήλωση τελείωσε με δεξίωση στα Ιστορικά Δώματα του Ιστορικού Κτηρίου <<ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ>>.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Romfea.gr :

Αρχιεπίσκοπος: »Να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο δεν υπάρχουν σήμερα αξίες»

iero-1

«Οι αξίες δεν αγοράζονται. Θέλουν αγώνα, αίμα και προσπάθεια» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την εκδήλωση για τα είκοσι χρόνια του Κέντρου Οικουμενικού Ελληνισμού.

Η Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός και παρέστησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, ακαδημαϊκοί, κληρικοί και λαϊκοί.

Η Εκδήλωση ξεκίνησε με παραδοσιακούς χορούς και στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο παρουσιαστής της εκδήλωσης καθηγητής Αθανάσιος Αγγελόπουλος, επιστημονικός επόπτης του Κέντρου.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό με θέμα «Ταξιδεύοντας, όπου στην γη Ελληνισμός» και αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος τίμησε τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός για τα 150 χρόνια Πνευματικής προσφοράς και τιμήθηκε με τον «Χρυσούν Στέφανον» του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «ο Ελληνισμός έξω από την Ελλάδα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο συνήθως προσπερνάμε».

Αναφέρθηκε στην προβολή που είχε προηγηθεί λέγοντας πως «ομολογουμένος αυτό το ταξίδι που είδαμε ήταν εντυπωσιακό και ουσιαστικό. Τα συνθήματα που μπορεί κανείς να πάρει από όσα ακούστηκαν είναι πολλά».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε σε ένα σχολείο στην Αφρική, το οποίο φαινόταν στο βίντεο και σχολίασε πως «είδαμε εκατοντάδες παιδιά που κρατούσαν στα χέρια τους εικόνες της επαναστάσεως. Σκέφτηκα, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, πως αν κάναμε μία επίσκεψη σήμερα σε ένα οποιοδήποτε σχολείο και δείξουμε τις μορφές των Κολοκοτρώνη ή Καραΐσκάκη τα παιδιά θα απορήσουν. Διότι θεωρείται υποτιμητικό αυτές οι μορφές να στολίζουν τους τοίχους των σχολείων μας και είναι πλέον πεταμένες στις αποθήκες. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει. Να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο δεν υπάρχουν σήμερα αξίες. Πιστεύουμε ότι οι αξίες μπορούν να αγοραστούν στο σουπερ μαρκετ. Οι αξίες, όμως, δεν αγοράζονται. Θέλουν αγώνα, αίμα, προσπάθεια. Και αυτό είναι δύσκολο να το συναντήσουμε σήμερα».

Ο Αρχιεπίσκοπος θέλησε να επαναλάβει αυτό που είπε εχθές στο Μέγαρο Μουσικής, ότι παρόμοιες εκδηλώσεις, όπως η χθεσινή ή η σημερινή αποτελούν οάσεις και πρέπει να γίνονται παντού.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος απένειμε τιμητικές διακρίσεις σε κάποιους ανθρώπους που στηρίζουν το Κέντρο και αμέσως μετά χαιρετισμό απηύθυναν ο υφ. Εξωτερικών κ. Αμανατίδης και ο πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός καθηγητής κ. Εμμανουήλ Μικρογιαννάκκης. Η Εκδήλωση έληξε με παραδοσιακούς χορούς.

iero-2 iero-3 iero-4

2

3.   Στις 18 Φεβρουαρίου έλαβε χώρα στα Δώματα του Καριπείου Μελάθρου το  υπ’ αριθμ. 126  Πανηγυρικό  Διοικητικό Συμβούλιο, με την κοπή της πίτας και τον προγραμματισμό του νέου έτους. Ακολουθεί η Ημερήσια Διάταξη θεμάτων και φωτογραφικό υλικό.

ΗΔ1

ΗΜ2 ΗΔ3

DSC02319

DSC02321 DSC02320

002

DSC02322

003

004